اخلاق به بایدها و نبایدها کار ندارد ، به بودها و نبودها کار دارد «آیتالله العظمی عبدالله جوادیآملی»
کسی که جهان را آفرید قوانین حلال و حرامش را نیز از طریق وحی به پیامبران می گوید و اگر ما بخواهیم از زبان فقه سخن بگوییم این است که کدام چیز حلال است و کدام چیز حرام است اما از زبان اخلاق میگوییم ظالم هیزم جهنم است.
رشوه حرام است زیر میزی حرام است این حرام ها بحث فقهی است، اما اخلاق کاری به این بایدها و نبایدها ندارد، به بودها و نبودها کار دارد. اخلاق میگوید رشوه سم است و در قیامت به بعضیها سم می خورانند این سم همان رشوه است. پس باطن رشوه سم است و این کار در فقه حرام است، اما اخلاق که از فقه دقیقتر و عمیقتر است ثابت میکند که باطن رشوه سم است و این سم زندگی انسان را می سوزاند.
اخلاق نمیگوید به دیگری تهمت نزن، میگوید تیغ نخور. بنابراین اخلاق غیر از روضه خوانی و مجلس وعظ است. اخلاق هم ضعف قانون را ترمیم میکند و هم روابط خانوادگی را تامین و هم رابطه خود با خودمان را تنظیم میکند و هم رابطه خود با خدا را برقرار میکند.
انسان دو لایه دارد یک لایه خود انسان که حیوانی است و دیگری که از سوی خدا به او امانت داده اند لایه انسانیت است. باید لایه خود که حیوانی است را تنظیم کنیم لایه انسانیت چراغ ماست و امورداخلی –پراکندگی-وهم و خیال-شهوت و غضب را تنظیم و هدایت میکند و این لایه بعنوان چراغ به ما امانت داده شده است، اما گروهی هستند که این چراغ و لایه انسانیت را فراموش کرده اند خود انسانیت رافراموش کرده اند و قرآن نیز می گوید اینها خود را فراموش کرده اند پس ما باید خودمان را حفظ کنیم حرفی نزنید که از جلال شما کم شودبرده کسی نشوید بندگی محض وظیفه ما در مقابل خداست.
امروز در کشورمان هر خدمت و ثوابی مسولین انجام دهند اول ثواب آن در کارنامه امام راحل بعد شهدا بعد هم جانبازان ثبت میشود.
منبع : ابنا