اقرأ بسم ربك
با اينكه اولين آيه قرآن و اولين سخن پروردگار با آخرين پيامبرش دستور به خواندن است، نمىدانم چرا مسلمانان اين اندازه با كتاب و مطالعه غريب و در اين عرصه مهجورند؟ بهواقع، هميشه براى مردم ايران غصه خوردهام كه چرا از كتاب و كتاب خوانى دورند؟
طبق آمار كتابخانه ملى ايران مقدار وقتى كه مردم ايران براى كتاب خواندن صرف مىكنند، در هر 24 ساعت 2 دقيقه بيشتر نيست. از اين مقدار هم بايد مطالعاتى را كه صرفا جنبه سرگرمى و تفريح دارد كم كرد، چون متاسفانه، خيلى از مردم علاقمند به خواند مطالبى هستند كه در ازاى آن چيز مهمى گيرشان نمىآيد؛ مثل خواندن برخى كتابهاى داستان و رمان و بخش حوادث روزنامهها يا مجلات ورزشى و …
در خواندن كتاب، بايد به محتواى آن توجه كنيم و به علمى كه از آن به دست مىآوريم دقت نماييم. زيرا برخى علمها مفيدند و برخى مضر.
برخى نيز نه مفيدند و نه مضر؛ يعنى يادگيرى يا مطالعه آنها فقط اتلاف وقت و انرژى محسوب مىشود.
عدهاى هم حقايق را تنها از سخنرانىها و منبرها كسب مىكنند و به مطالعه نمىپردازند. آن هم محدود به ماه مبارك رمضان و محرم و مناسبتهايى از اين دست است. ضمن اينكه يك سخنران، هرقدر هم اهل مطالعه و تحقيق و تامل باشد، به خاطر وقت كمى كه دارد، تنها درصدى از دانستههايش را مىتواند بازگو كند. اين در حالى است كه كتاب انسان را با دنياهاى ديگر و موضوعات متنوعتر آشنا مىكند.
شرمم مىآيد اين نكته را يادآورى كنم كه در اروپا و آمريكا مردم به محض اينكه بيكار مىشوند سراغ كتاب مىروند. ازاينرو، وقتى در اتوبوس و قطار و ساير وسايل نقليه مىنشينند تا از شهرى به شهرى بروند، بيشتر مردم مشغول مطالعه هستند. كتابخانههايشان نيز پر از افراد كتابخوان و كتابدوست است و تقريبا همه در خانه كتاب دارند.
پيش از آن كه به لندن بروم، درباره كتابخانه بزرگى كه كنار موزه لندن واقع است مطالبى شنيده بودم، اما وقتى به كتابخانه «بريتيش موزيوم» رفتم، ديدم هرچه گفتهاند راست گفتهاند. قفسههاى كتاب اين كتابخانه كه تا سقف امتداد داشت پر از كتاب بود و اين درحالى بود كه به علت كمبود جا، با وجود فضاى بسيار بزرگى كه آن كتابخانه دارد، كتابها را روى زمين و روى هم چيده بودند! تعداد كتابخوانها و مراجعين و درآمدى كه از فروش كتاب به همه دنيا كسب مىكنند بماند.
عرفان